"Дайкірі" - класичний коктейль, що складається всього з трьох інгредієнтів. Трикомпонентна цитрусова формула (ром, свіжий сік лайма і цукор) поміщає його в сімейство так званих «кислих» міксів, до якого належать і не менш відомі «Маргарита» та «Мохіто». Daiquiri зазвичай готують з дотриманням пропорції 2:1:1, відомої як золотий переріз. Тобто змішують дві частини базового спирту, одну частину солодкого інгредієнта та одну частину кислого. Для пересічного українця найпростіший спосіб ознайомитися зі смаком напою — купити Шейк Дайкірі у готовому баночному вигляді. І якщо він вам сподобається, ви можете покращити його, самостійно змінюючи пропорції.
Походження «Дайкірі»
Ром, цукор і лайм були доступні на Кубі і взагалі в Карибському регіоні. Ймовірно, у такому поєднанні вони вживалися тут протягом багатьох поколінь. Однак перша зареєстрована згадка про «Дайкірі» відноситься до кінця 1800-х років, коли Дженнінгс Кокс, американський інженер, який жив на Кубі в період закінчення іспано-американської війни, подав цей коктейль під час вечірки. Кажуть, що Кокс змішав ром, сік лайма та коричневий цукор, вилив його на лід у високу склянку і назвав його «Дайкірі» на честь невеликого шахтарського містечка неподалік. Він швидко став популярним у цьому районі. На початку XX століття «Дайкірі» дістався Сполучених Штатів, дебютувавши в Клубі Армії та Військово-Морського Флоту (Вашингтон, округ Колумбія). У 1914 році напій видозмінився і став таким, який ми знаємо і любимо сьогодні: коричневий цукор замінили на м'якіший білий рафінад, і напій часто подавали «вгорі» у келиху-купе, а не з льодом. Поєднання високоякісного рому, свіжого соку лайма і цукру дає збалансований, освіжаючий коктейль, який викликає асоціації з теплою погодою та сонячним небом.
Чим гарний «Дайкірі»
Класичний трикомпонентний «Дайкірі», найвідоміший із усіх ромових коктейлів, елегантний і непідвладний часу у своїй простоті. Декілька інгредієнтів також можуть бути оманливими, оскільки баланс має вирішальне значення. Напій часто вважається лакмусовим папірцем для любителів коктейлів. Щоб гарантувати правильний баланс під час змішування з різними стилями рому, спробуйте спочатку приготувати насичений простий сироп (удвічі більше цукру). Щоб змінити відчуття у роті, використовуйте цукор Демерара для отримання більш насиченого та складного профілю смаку. Намагайтеся брати свіжий сік лайма, і за його допомогою регулюйте рівень кислотності до смаку.
Алгоритм для самостійного приготування
Вам потрібні такі інгредієнти:
- 1 частина свіжого соку лайма;
- 2 частини світлого рому, у великому асортименті представленого у маркеті алкогольних штук МАУДАУ;
- 3/4 частини цукрового сиропу;
- часточка лайма для прикраси.
Додайте ром, сік лайма та сироп у шейкер з льодом і струшуйте доти, доки суміш не охолоне. Процідіть у охолоджений коктейльний келих і прикрасьте цедрою лайма. Все геніальне – просто!